HÄST UPPDATERING

I måndags red jag båda hästarna. Feeri var väldigt dum och kastade nästan av mig faktiskt. Hon backar och då skänklar jag på och sen krullar hon ihop sig och skjuter rygg... Inte jättekul. Hon blir tjurig för att jag kräver lite av henne i skritten på kort tygel, hon tycker att det är jobbigt. Fargo var ganska duktig. Han var superfin i skritten men han ville inte trava, och när han väl travade så var det mer i galopptakt för han ville hellre galoppera. Men jag travade lite och sen galopperade jag. I högervarv så orkade han galoppera 3 hela varv runt banan + galoppvolt och i ganska lugn galopp. Han var fantastiskt duktig och jag är väldigt stolt över honom, han börjar bli så fin nu! Dock har vi svårt med vänstergaloppen då han bara tar höger i vänstervarv så han galopperar i förvänd. Jag gör överdrivna hjälper för att han ska fatta vänster men har tar höger iaf. Men när man longerar honom så har han inga problem med vänstergaloppen. Han är nog svagare i vänstergaloppen och tycker kanske det blir för ostabilt så han tar höger istället. Vi ska träna mycket vänstergalopp på lina så han stärker sig.
 
Igår red jag Feeri. Skrittade fram på halvlång tygel och sedan kortade jag upp den och började ställa lite krav. red på volter, fyrkanten och serpentiner. Sen börjar hon tjura ihop så hon backar, lyfter fram och kickar bak bl.a. Hon gjorde det några gånger, Sen skulle jag trava lite och hon kör någon blandning mellan tölt/pass och trippa.. Men jag jobbade med att få fram henne och på volter och mycket med innertygel/innerskänkel och att hon skulle flytta ut rumpan. Efter ett antal varv släppte det och då började hon trava normalt och söka sig nedåt. Sen travade jag tills hon blev trött och saktade av själv. Jag travade nog i 15 min utan att sakta av en enda gång. Och sen när jag skrittade av så ville hon börja trava igen. Jag förstår inte hur hon orkar? Hon borde inte ha någon kondition alls + att hon flåsade inte ens...? Men hon var riktigt svettig efteråt och hon var tom svettig på hela huvudet. Så svettig har hon aldrig varit förut. Men det går inte att rida henne normalt förrän hon lugnar ned sig och fått göra av med energi. Och dessa dumheter har hon aldrig hållit på med innan.
 
Hon är en riktigt bitch att rida just nu faktiskt. Hon brukar aldrig vara "stoig" annars men nu jävlar haha. Men nästa gång hon börjar backa och dumma sig ska jag använda ett spö och då lär hon flyga fram så det ska ju bli spännande. Men idag ska hon få gå en promenad.
 
Nu börjar lektionen alldeles strax igen så vi hörs!
 
Här håller hon på...
 

ALLT ELLER INGET

Igår skulle jag skritta Feeri litegrann för att känna hur hon kändes. Det gick sådär. Det var en annan häst som travade och galopperade runt henne så hon blev lite pigg och studsade lite. Sen skulle jag låta henne trava lite men det gick verkligen inte att trava normalt. Hon körde typ tölt blandat med passgång så det gick inte ens att rida lätt för hon var så pigg och gick så konstigt... Sen började hon backa och dumma sig och hoppa rätt upp i luften typ så jag bara kände att nu släpper jag så får hon göra vad fan hon vill. Det går inte att rida henne när hon har så här mycket energi för hon blir knäpp i huvudet. Jag har skrittat och travat lite i 2 månader och nu går det bara inte längre. 
 
Så jag lät henne springa och hon galopperade lite på stället och sen travade fort typ, flera varv. Sen travade jag av henne några varv och DÅ började hon trava normalt när hon hade fått göra av med energin. Det är liksom omöjligt att rida henne när hon inte får göra av med energi. Hon var iaf genomsvettig efteråt så jag duschade av henne. Så får vi se om hon är halt idag då.... Men det är liksom allt eller inget som gäller för henne. Hon måste få arbetas hårt för annars blir hon knäpp. Hon kan inte bara skritta runt lite då och då. Så om hon inte håller nu för normalt arbete så är det nog pensioneras som gäller... 
 
Idag har vi varit på studiebesök hos CC Holsteiner Breeding. Det var kul och roligt att få se massa fina hästar! Blir ju lite avundsjuk... Kom hem kl 14 och nu ska jag snart på jobbintervju. Sen stallet! Fixa boxen och sen rida båda hästarna om Feeri är ok så att säga...
 
Tur hon är snygg... (Gammal bild, red INTE på det bettet igår! Hade 3-delat.)
 

DET BLIR INTE ALLTID SOM MAN TÄNKT SIG

Idag blev allting lite sådär i stallet. Jag skulle ridit Fargo egentligen men när vi tog in hästarn och skulle fixa dem så såg jag att Feeri var väldigt svullen på huvudet... Hon hade antagligen ätit för mycket jord så hon var tvungen att gå ut i en hage med mer gräs i så mamma och jag fick bygga klart en hage och det tog ett tag så vi hann inte motionera Fargo. Men nu går äntligen hästarna tillsammans igen i en större gräshage. Dem gjorde ingenting när vi släppte ihop dem. De hälsade inte ens på varandra... 
 
Nu måste jag försöka sova och få Alice att sova med. Hon springer bara runt och busar i sängen...
 
Mamma lyckades sätta fast Alice koppel när vi gjorde klart hagen, hahah!
 
 

HORSES AND MORE HORSES

Varit lite dålig uppdatering här nu igen... Ärligt så har jag glömt, haha. Måste berätta om värsta underbara hästen jag red i måndags! Jag red en häst som heter Albert som är ca 180 cm hög (!) och har fin hoppstam. Åhhh jääääävlar vilka fina gångarter och vilken känsla!! Galoppen var heeelt fantastiskt, det var verkligen "wow-känsla". Och jag gjorde mitt livs första galoppombyte helt enkelt och själv! Det var verkligen en otrolig känsla och han var sååå fin!! 
 
I måndags longerade jag Fargo och han var väldigt avslappnad och duktig! Feeri fick vila. I tisdags red jag Feeri och Fargo. Fargo var en dröm att rida! Han gick så himla bra i både skritt och trav. I form på både böjt och rakt spår och avslappnat + att jag kunde rida med spö utan att han blev rädd. Vi har inte kunnat använda spö i någon typ av träning med Fargo för han har blivit rädd och nästan skenat så nåt måste ju ha hänt tidigare... Men han var så snäll och duktig när jag red. Feeri var lite så där... Hon kickade väldigt mycket med bak i början så jag flög ganska rejält men åkte inte av. Hon var duktigare i slutet men inte helt nöjd. Igår red vi runt körslingan och det gick ganska bra. Feeri rycker lite jobbigt med huvudet bara.
 
Idag vilade båda hästarna och en equiterapeut kom och kolla igenom båda hästarna. Feeri hade roterat bäcken så han satte lite nålar där men annars sa han att hon va jättefin i bogarna. Fargo hade ingenting fel. Så det är ju skönt att veta. Feeri ska få vila imorgon och kanske lördag. Imorgon har jag praktik och sen ska jag kolla på hoppträningar.
 
Helgen blir ganska lugn hoppas jag. Vi ska passa Alice och göra stallet som vanligt. På måndag ska vi på studiebesök hos CC Holsteiner Breeding så det ska bli kul :) Nu ska jag ta det lugnt resten av kvällen!
 
Fina Feffe <3
 

ENVIS FEERI

Feeri fick vila 1 vecka och bara gå i hagen och bli ryktad. I förrgår satte jag igång henne igen och då tömkörde jag henne. Det blev mest på lång töm. Hon var ganska pigg. Men när jag väl kortade upp tömmen så gick hon lite i form. Jobbade en del på volter. Igår skrittade jag henne på banan. Jag hade tänkt rida 10-15 min max men det blev ca 45 min för att hon skulle lyssna på mig och slappna av lite. Både när jag gick med henne innan jag red och när jag red på lång tygel så rycker hon väldigt mycket med huvudet så hon nockar en nästan och så ett framben lyfter. Jag vet inte riktigt varför hon gör det... Men sen kortade jag upp tyglarna och jobbade bara på serpentinbågar och försökte få henne att skritta på med längre tygel och i form. Jag var tvungen att va jättebestämd med henne för hon ville bestämma... Ibland började hon trippa på ställen och då försökte jag få fram henne och då blev hon tjurig. En gång gjorde hon ett luftsprång oxå. Så vi hade en liten kamp. Men i slutet släppte hon efter lite och slappnade av så då fick hon långa tyglar och sen var jag noga med att hon inte fick börja trava. Igår va hon lite bitchig. Så det blev ett hårdare pass än vad jag tänkt så idag får hon gå en liten promenad bara. 

Jag red även Fargo i lördags men det får jag utvärdera ikväll. Är typ framme i Norrköping nu. Idag blir det dressyr på Åby.
 
 

TRÅKIG DAG

Den här dagen har varit ganska tråkig. Mådde inte bra på hela em så det var inte ens kul att va i stallet då.. :( Men ryktade Feeri. Ikväll har jag tagit det lugnt och gått en liten promenad med hundarna. Imorgon är det back to hell... Känner ångesten kommer krypandes. Nu ska jag gå ut med hundarna innan jag går och lägger mig. Godnatt. 

KONDITIONSTRÄNING

Red Fargo på körslingan idag. Det är en lång raksträcka från stallet tills den svänger så där red jag fram och tillbaka 6 sträckor. Först 2 i skritt, 2 i trav och 2 i galopp. Galoppen hemåt var lite spännande.. Lite bråk, korsgalopp och dra ned huvudet så ryttaren tappade balansen lite.. Men åkte inte av! Sen skrittade jag av honom utanför stallet. Han var alldeles svettig efteråt, red i 30 minuter. Feeri vilade men jag ryktade henne och hon är lite svullen i frambenen vilket inte alls känns bra... + stark puls i alla ben. 
 
Kom hem från stallet vid 3. Då klippte jag Elliot och badade båda hundarna så nu är dem fina! Sen duschade jag och sen cyklade jag till pappa. Åt tacos och kollade på film, Wolverine. Den va bra! Kom hem strax efter tio och sen har jag inte gjort mycket..
 
Försöker sälja mitt Equiline set jag köpte av Tyra Sjöstedt då jag knappt använt det och behöver pengar till en annan sak men verkar inte vara någon som vill betala runt 1000 kr för det.... Jag köpte det för 1200 kr och det är använt ca 4 gånger och i nyskick så tänker ju liksom inte sälja det för typ 500 kr. 
 
Någon som är intresserad av det så ge förslag på bud! Står en lapp på huvan "Equiline" på ena örat.
Här kommer vi i galopp! Ni ser sträckan bakom. Nästa gång tar vi hindrena oxå ;)
 
 

SKOGSRITT

Idag red vi ut igen, rundan runt som tog ca 40 minuter i skritt. Feeri var lugn och nästan seg i början och i slutet var hon jätte pigg. Hon röck väldigt mycket med huvudet och höll på. Men vi överlevde hela vägen. Men hon rycker till med huvudet så frambenen lyfter så det är ju inte jätte bekvämt.. ;) Hon var lite gallig/svullen längst ned på framkotorna på ut- och insidan så hon fick ha back on track skydden på sig i natt. Har även bestämt att hon ska vila en vecka nu. Efter alla intryck och igångsättning/utbildning så hon hinner ta in allting och inte överanstränga sig. Hon har ändå gått ganska "hårt" senaste veckan. Men det passar bra för jag har 2 muntliga redovisningar i skolan kommande veckan så jag behöver plugga lite till dem. 
 
Men Fargo är nog igång som vanligt så jag hjälper väl till lite med honom ;) Imorgon kväll ska jag till pappa och käka tacos och kolla film :) stallet på dagen. På måndag börjar skolan igen.. så jobbigt. Längtar till sommarlov!
 
Fina Fargo <3
 

LONGERING & TÖMKÖRNING

Longerade Fargo idag med inspänningstyglar i alla gångarter på innerbanan. Det gick bra och han var nästan lite seg, fick smacka en del. Men kan ju bero på pälsfällning och varmt väder bl.a. Sen tömkörde jag Feeri på framsidan för jag tyckte insidan var för mjuk. Det gick bra och vi körde endast i skritt idag. Gjorde en övning som bestod av volt tillbaka, volt, volt tillbaka så man var bara på ena halvan av banan och körde lika mycket i båda varven. Det var en ganska bra övning. Imorgon blir det nog uteritt!
 
så vacker! <3
 

UTERITT

Idag har jag inte gjort så mycket, diskat har jag iaf gjort. Kollat några avsnitt av "The Hills". Vid strax innan fem kom vi till stallet. Fixade boxen först och sen tog vi in hästarna. Borstade Feeri och använde även en ryktsten på hennes rumpa då hon fäller mycket där. Sen red jag och mamma runt körslingan och en bit på vägen. Jag och Feeri gick först. Hon trippade lite och röck en del med huvudet men annars var hon snäll! Duktig även fast det hände mycket runtomkring idag. Imorgon tror jag att jag ska tömköra henne, kanske på insidan där det är lite mjukare. På framsidan är det så himla hårt, nästan för hårt :/ Skulle behöva lite mer gummiflis. Vi får se vad det blir.
 
Nu ska jag snart åka till Matilda och sova hos henne i hennes lägenhet. Antar att vi ska kolla film och prata en del. Mysigt! Imorgon blir det stallet på dagen.
 
Bild från när jag red Feeri idag <3
 
 

BOMMAR OCH HOPPNING

Jag red båda hästarna idag. Började med Feeri. Hon var snäll men lite pigg och stark. Skrittade över bommar och sen travade också. Hon var riktigt duktig över bommarna! Hon kickade lite i traven och tog även några galoppsprång fast hon inte fick... Hon var ganska svettig efteråt. Sen red jag Fargo. Red fram i alla gångarter och han kändes fin! Sen skrittade & travade jag över bommar. Sen byggde vi upp till ett kryss och sen ett räcke på kanske 55 cm. Första gången över räcket hoppade han av lite tidigt men han har inte hoppat sen i höstas så det är inte så konstigt! Men sen hoppade han jättebra :) Han var super duktig. Feeri var också duktig. Imorgon ska nog mamma och jag rida ut hästarna en liten sväng.
 
 
 
 

6 APRIL

Idag fick Feeri vila. Jag ryktade henne och sen gick vi en promenad utan täcke. Feeri verkade lugn och nöjd och hon börjar se ganska bra ut i hullet. Hon har nämligen varit lite för tjock. Imorgon tänkte jag rida över lite bommar med henne i skritt och kanske trav, vi får se hur det går. Vi stannade en stund extra idag i stallet och hjälpte till att bygga hagar. Sen åkte vi hem och åt och sen gick vi en promenad med hundarna och så har jag duschat också. Nu ska jag väl snart gå och lägga mig och kanske kolla på en film? Om jag hittar någon bra... 
 
Haft hela 150 unika läsare här idag! Väldigt kul :) Fortsätt med de ;)
 
Hösten 2012, vilken färg på manen hon hade!
 

TANKAR & KÄNSLOR

Jag hade inte tänkt att blogga något mer idag egentligen men jag kände att jag var tvungen att skriva av mig lite till... Jag umgås ju väldigt mycket med hästmänniskor (eller typ bara), mycket eftersom jag går en sån linje också. Men jag tycker att det är tråkigt för det känns bara som att det hoppning som gäller hela, hela tiden. Man ska helst hoppa 7 dagar i veckan minst 110 cm för att "vara nåt" och gärna rida för nån cool tränare också. Tänk jag som fjantar runt på min lilla ridtravare i skritt och trav då och ingen hoppning (just nu). Om man ska jämföra så ligger ju jag under jorden typ och dem som hoppar 3 gånger i veckan över 1 m ligger typ i himlen. Fattar ni vad jag menar? Äsch, folk tycker säkert att jag ska skita i att min häst varit skadad i över ett halvår och börja hoppa nu. Vafan jag har ju ridit hästen snart 2 månader så det är ju bara att köra fullt ös medvetslös och hoppa 70 cm då. Nä juste, det var ju för lågt. Lägger nog upp en bana på 110 cm, det borde ju räcka? Sen är det väl skitsamma om hästen skadar sig igen. Då får man väl sälja hästen och köpa en ny, no big deal liksom. 
 
Fattar ni hur jag känner? Självklart ska jag inte hoppa på ett tag men jag ville bara få ur mig det här. Ridsporten känns så himla orättvis och man ser ned på varandra hela tiden och jag tycker att det är så tråkigt att det ska behöva vara så. Liksom om man har en ridtravare så räknas man som skit känns det som. Man ska ha ett halvblod som hoppar hus, då är det ingen som ser ned på en... Jag tycker att ridtravare är super trevliga hästar och mycket samarbetsvilliga. För snart 3 år sedan när vi fick Feeri så hade jag ingen aning om vad jag gav mig in på erkänner jag idag. Jag visste knappt vad en ridtravare var och jag trodde hon kunde galoppera lika lätt som vilken "vanlig" häst som helst. Där hade jag fel. Jag skulle ha haft mer kunskap och erfarenhet innan jag fick Feeri och jag önskar att jag hade fått göra om våran resa. Göra om och göra rätt. Jag har utbildat henne lite fel men med den kunskapen jag har nu och eftersom hon stått i ca 7,5 månader så får jag en chans att göra om och göra rätt. Nu vet jag vad jag ska göra och hur.
 
Och om jag ska vara helt ärlig så skulle jag aldrig ha valt att ha en ridtravare om jag fick välja idag. Absolut inte för att jag har något emot dem men jag tycker att det är så svårt. Jag har jätte problem med att lära Feeri att galoppera på banan. Det känns nästan omöjligt. Jag vet inte hur jag ska göra och det är så svårt. Hon kan ju galoppera ute och hon har en bra galopp. På banan går det att galoppera på långsidorna men när man kommer till kortsidorna så bryter hon av till trav för att hon inte orkar och jag försöker verkligen få henne att fortsätta att galoppera men det går inte. Och så går det så fort så jag är rädd att gå omkull. Det har vi redan gjort tillräckligt... 
 
Men nu är det så att Feeri och jag klickar så bra och jag älskar henne så mycket så jag kommer självklart inte att ge upp på henne. Jag kommer att fortsätta att kämpa tills den dagen då vi skiljs åt. Jag kommer att ha kvar henne tills hon blir gammal. Men jag tycker att det är riktigt svårt men samtidigt ser jag det som en utmaning. Nu vet ni hur jag tänker och känner litegrann. Men missförstå mig inte. Jag älskar Feeri för den hon är och jag ångrar inte att jag har henne! Men efter Feeri vill jag nog ha ett halvblod men vi får se vad det blir (om det blir nåt mer).
 
Här hoppar vi 85 cm som är det högsta vi hoppat senaste året. Har hoppat som högst 95 cm!
 

SKRITT & TRAV

Jag bestämde mig för att prova att rida på banan idag och se hur det går. Vi började med att skritta runt stallet och jag & Feeri gick först och sen mamma och Fargo efter, det gick bra. Sen direkt när vi kom till banan så började jag jobbba henne i form på volter, serpentiner och fyrkantspår. Hon jobbade i fin form och gjorde inga dumheter. Sen provade jag att trava och hon travade rent nästan hela tiden och liite i form. Travade både lång- och kortsidor och nått helt varv och det gick bra och jag kunde inte känna att hon haltade något :) Hon kickade lite på en kortsida men det var för att hon ville galoppera eller trava fortare. Nu har jag ridit henne i 3 dagar så imorgon kanske hon får gå en promenad, nånting lugnt iaf.
 
Nästan precis när jag fått henne <3
 
 

UTERITT + BYTA HAGE

Idag red vi ut rundan runt som kanske tog 40-50 minuter. Jag red först på Feeri och sen mamma och Fargo efter mig. Feeri var faktiskt duktig. Hon slängde lite med frambenen och huvudet men inget annat! Hon hade öronen framåt hela vägen och kollade på allting. Det var en väldigt skön tur! I skritt förstås. Sen släppte vi även ut hästarna i stora vanliga hagar bredvid varandra. Feeri gjorde några hopp och skutt och verkade nöjd och glad. Och nu kan hon äta lite gräs och ha nåt att göra i hagen. Hoppas bara inte att hon springer så hon gör sig illa. Imorgon vet jag inte riktigt vad jag ska göra med henne, kanske rida på banan. Vi får se!
 
Litet glädjeskutt i nya hagen :)
 

GRATIS HÄST...

Vi kommer till rubriken lite senare i inlägget. Först och främst - jag klarade av torsdagen och nu är det LOV!
 
Igår gick jag en promenad med Feeri, runt körslingan som är backig i sand och sen en bit på vägen så det blev en promenad. Bra träning för Feeri att få gå på mjukare underlag. Sen gick jag även över bommar med henne och sen fick hon trava över dem och hon hoppade, haha. Så det kommer bli kul att börja hoppa sen ;) Idag red jag Feeri på banan och fy fan vad dum hon var. I början var hon snäll men sen så sparkade hon och sköt rygg så jag var nästan på väg av asså... Trodde faktiskt att hon skulle kasta av mig. Hon var så jävla dum så till slut så fick jag hoppa av för det gick inte att rida henne. Idag var hon gratis verkligen... Dumma häst! Hon har verkligen aldrig varit så här dum.
 
Jag har ridit henne i över 1,5 månad nu och ibland går det knappt att rida henne ens. Hur ska vi någonsin kunna rida en normalt pass igen eller hoppa? Just nu känns det som att det aldrig kommer att gå så det är lika bra att ge upp nu. Idag är jag så jävla trött på henne och tycker hon är så dum. Just nu känner jag bara för att köpa en "normal" häst och kunna rida hur man vill. Inte kul idag.
 
Longerade Fargo idag över bommar och han körde järnet asså. Han skulle bara galoppera och hålla på men han verkade tycka att det var kul. Genom svettig efteråt men så kan det va när det är jobbigt! Imorgon ska vi försöka rida ut hästarna men om det inte går att rida Feeri får jag hoppa av och gå. 
 
Gillar Fargo mer än Feeri idag.. 
 

VIDEO - SKRITTAR FEERI

 

KÄMPAR IN I DET SISTA

Jag som skulle lägga mig tidigt igår... Började kolla på The Hills och sen Roasten av Justin Bieber så jag släckte väl lampan vid 01.20... Kändes verkligen när jag vaknade imorse, vet inte ens om jag fick på mig alla plagg kläder jag skulle ha på mig ;) Va så jääävla trött verkligen. Men klarade av skolan och matteprov och jag tror att det gick bra! Hade kul idag iaf. På kvällen tömkörde jag Feeri & Fargo, det gick bra med båda men lite pigga och sådär. Feeri fick trava lite på volt i båda varv och ingen hälta!! :D Imorgon ska jag gå en promenad med Feeri och rida henne på fredag! 
 
Har ni sett Tyra Sjöstedts inlägg om travare? Om ni inte har läst det så klicka HÄR!
 
Åh vet ni!? Jag har alltid velat ha Disney Channel men vi har aldrig haft det men nu har vi plötsligt fått det så jag vet vad jag ska göra hela lovet! ;) Dock är 5:an borta.. och eurosport, fick någon kanal som heter "Fox" istället. Aldrig hört talas om den. Fett kul att ha Disney Channel nu men vill ju ha kanal 5 också :(
 
Imorgon är sista dagen innan LOV! Wihoooo